Säker ridning!

På 60 talet när jag började rida i ridskola var säkerhet till häst inte en självklarhet. Man fick vänta tills föräldrarna hade råd att köpa en kask, en huvudbonad klädd i sammet med en gummisnodd som hakband. På denna klistrade man fast ett W som erhölls från Wahlströms Ponnyklubb. Då var man "blingad" så det räckte.
 
Säkerhetsväst var det inte tal om. Inte ens på 80 talet då man blev introducerad i fälttävlansporten använde man väst. Men ändå en vettig huvudbonad i form av störtkruka utan skärm.
 Tiderna förändras och just nu pågår en diskussion om en internationalisering av godkänd skyddsutrustning för hästsport. Men vad är det som är säkert egentligen. Trots CE märkning rasar den två år gamla lättviktshjälmen ihop. Tretornstövlarna som sägs vara så bra sprack under tävling bara ett år gamla. Den nyiköpta Freejump Pro stigbyglarna som inköptes i våras, sägs vara en riskfaktor trots att de säljs som ledande när det gäller säkerhet. 
 
När vi nu valt ny hjälm denna gången så fick vi tips att välja JW eftersom de har bra godkända test i UK, sägs det. Barnbarnet suktar efter en dyr Samshield hjälm förstås som många andra har, men tycker ändå den blåa Victoryhjälmen är helt OK.  Men ingen vet om de håller för det svenska måttet när nu detta blir klart. Och om det blir klart hur gör man då med alla andra hjälmar som inte håller måttet för en tävling ?
 
 
 Vad skall man tro på ?

Kommentarer:

1 Annsoh:

Fina bilder! :)

2 Robex Lundgren:

fint

Kommentera här: