Bootcamp Fälttävlan - Flyingehus 2017

Friskt vågat – hälften vunnet 
Att fälttävlansryttare inte avskräcks från några utmaningar det är allmänt vedertaget, men som 60 plussare, våga satsa helhjärtat på ett fantastiskt tillskott för svensk fälttävlansport det är verkligen modigt. Pernilla och Ted Velander är ju förutom att vara duktiga tävlingsryttare inom sporten, väldigt gästfria och välkomnar såväl unga som äldre ryttare med häst, till sin gård för olika former av träningar. På foto Pernilla Velander 
 Så här berättade Ted själv ryttare och B tränare inom fälttävlan:
- För ett antal år sedan var tillgången på bra träningsmöjligheter här i Sverige få och man sneglade åt Tyskland där uppstarten för fälttävlansträning var betydligt bättre, framförallt när det gällde terrängträningen, så vi började arrangera gemensam påskresa för hugade ryttare som ville komma igång tidigt. Väldigt uppskattat, bra tränare, trevligt men dyrt med boende, mat och transporter gjorde att intresset ebbade ut det blev få anmälningar.

Träningskurser på egna gården

Intresset för att komma igång tidigt finns ju fortfarande och familjens engagemang i sporten har gett de svenska ryttarna bra möjligheter till såväl träning som tävling hemma inte minst genom att Ted tillsammans med markägaren Anders Jönsson Revingehed, tillsammans byggt fantastisk inhägnad terrängbana på 6 hektar gräs på sandmark med alla slags typhinder. Här finns alla typhinder i nivå för en- och tvåstjärnig klass som också håller för tävling. Nu räcker det ju inte bara med att ha tillgång till en bra terrängbana det måste finnas möjlighet till bra ridhus och logement för både häst och människa om det skall bli hanterbart att hålla kurser och knyta till sig bra tränare. Flyinge är ju som bekant hästvänners Mecka och här är det verkligen bara häst så långt ögat ser, men det är också ofta fullbokat hos de som erbjuder såväl boende som stallplats. Så idag erbjuder gården 6 gästboxar i anslutning till det vackra och funktionella ridhuset som nu uppförts på gården. Här finns också det B&B som skall tjäna såväl ryttare som turister som vill komma på kurs eller ha en övernattningsbox på väg till tävling. Att vår häst trivdes i sin lya gick inte att ta miste på.
Vår kursvecka
Vi avreste från Lidköping tidig söndag morgon men ett mycket förväntansfullt barnbarn i baksätet. Att få åka med storhästen till Flyinge för att återuppliva minnen från tidigare SugarCup deltagandet 2015 med ponnyn var stort och efterlängtat. I transporten stod novisen Bear Bottom** omskolad galopphäst som tillsammans med henne skulle få prova vingarna inom fälttävlanssporten. Vid ankomsten möttes vi av en Pernilla som i ena handen höll en hammare och i andra en telefonbevakning för inkommande gäster samtidigt som hon checkade dagens träningar och såg till så att alla fick lite fika. Det var full rulle i bygget kan man säga och efter inkvartering av häst åkte vi till vårt lilla hus och packade upp, bytte reskläder för att gå på välkomstmingel med trerätters middag hos familjen Velander. Här var det en samling av ryttare i alla åldrar så trevligt.
GALOPP – GALOPP – GALOPP- Sehr Guth
Dagen därpå inleddes med ett träningspass för Kurt Carstensen som rest från Flensburg i Tyskland där han normalt bor. Han rider och tävlar själv svår dressyr och är en flitigt anlitad dressyrdomare i fälttävlan på internationell nivå. Vårt barnbarn kan inte tyska men förstår engelska ganska bra, så det var med spänd förväntat vi intog bänken för att lyssna på lektionen. Kurts ideologi är att lägga mycket vikt vid "The basics”. Hästarna skall gå fram i ett ganska högt arbetstempo utan att bromsas och samlas för mycket innan de accepterar bettets inverkan. Något som vårt fullblod gillade skarpt. Ryttarinnan däremot fick jobba lite mer. Hon har utan att ha tagit speciellt många dressyrlektioner begåvats med bra sits men beroende på att hon skolat in många ungponnyer lagt sig till med ovanan ”något yvig handställning”. Som tur var tränat mycket kondition i vinter, så efter 30 minuters galopperande – där hon emellanåt vände huvudet mot Kurt och på svenska ropade VAD…. Och fortsatte galoppera med tummen upp händerna ihop, så fick hon genast tummen upp och några snabba handklapp från Kurt. Tyska kommando kan ju upplevas lite barskt om man inte kan språket. Emellanåt stannade han ekipaget strök på hästen – klappade lite på eleven och sa  -We are friends Understand me?
Kurt förklarade sedan för gruppen om vår hästs förnöjdhet över att i arbetet genast acceptera ryttarinnas händer, mycket tack vare Micklemtränset och de hakar som är fästa i bettet. Något som flitigt används i Tyskland. 
 
 - Bästa dressyrlektionen ever ! sa hon när hon röd om kinderna klev ut från ridhuset.
Dagen avslutades sedan med programridning där två ryttare visade var sitt program med träningsgrupperna som åskådare. Han gav poäng och berättade vad siffran stod för och grupperna fick också själva gissa vilken siffra han skulle sätta. Här var Pernilla Velander själv med och red på sin fina egna uppfödning Camomilla. Väldigt intressant att lyssna på och goda råd längs vägen delades ut.

Veckans utmaning
Ragnar Bengtsson tidigare hoppryttare på hög nivå. Lagledare i fälttävlan under OS i Sydney 2000 och OS i RIO. Han har även varit koordinator i H&M-teamet. Ragnars filosofi ligger på att rätt och säkert behärska sin häst på de mindre höjderna och att använda rätta distanser för att utveckla ekipagen. Han är också för att hoppa flera (många) hinder i följd, detta för att arbeta in ekipagens tajming. 
 Veckans utmaning var att kunna hitta rätt avsprång för vårt fullblod när det gäller framförallt kombinationer. I och med att hästen på senaste månaderna blivit väldigt lyhörd i dressyrarbetet, ställer detta ofta till problem i anridningen, han övertolkar lätt signalerna gå och vänta vilket leder till missförstånd.
 Väldigt bra förklarade Ragnar:  - Hästen har en annorlunda språngkurva och att han dels måste lära om. Men också att ryttarinnan inte får ”Rida så mycket dressyr” i banhoppningen. Låta hästen gå i det fina balanserade tempot han har och se bara till att vägen till hindret blir så bra som möjligt. Och lekande lätt skuttade de över den där svåra kombinationen på en höjd som länge var ouppnåelig i en avslutande bana på 16 hinder. Den dagen kunde inte blivit mycket bättre. Betyg bästa hoppträningen på de senaste 8 åren. 
Håll i dig där uppe nu kör vi sa hästen...
Att Ted Velander är duktig B -tränare framförallt när det gäller barn och ungdomar visste vi sedan tidigare, då vår ryttarinna deltagit i Sugar Cup Rikstävlingen på Ribersborg 2015 med Cponnyn Lidens Baronesse. Detta stora event också anordnat av familjen Velander. Vårt fullblod är verkligen en gröngöling som inte många gånger på de senaste 6 åren, lämnat stallplanen i Stockholm där han varit hobbyhäst, efter att tagits av banan som 6 åring. Att gå från C ponny till storhäst med reamotor är inte heller det enklaste. Att övertyga ett fullblod med vattenskräck är väl inte heller det lättaste, men under vintern har banden dem emellan stärkts genom flertalet strandgalopper och
backträningar har han blivit mer övertygad att det här faktiskt är kul.
Så när första uppvärmningsfasen var avklarad och det var dags att prova tekniken kom frågan – Vilka klasser har den här tävlat med tidigare ryttaren ?

Det var snubblande nära ett nytt fälttävlanskort. Men för att inte pressa dem för mycket har vi beslutat att skynda långsamt och kommer länge att minnas en dag på Revinge Hed där ryttarinnan ropar – Björne vänta på mig – ptrrooo – hejda dig – hopp – Brraaaa – hinder – duktigt. Och en tränare som bara finns vid sidan och lågmält förmedlar en bank av kunskap och trygghet till sina adepter. 
Stort tack för en fantastiskt välordnad vecka trots att det var mitt i bygget
Farmor och Farfar Filipsson, Thea Filipsson med Bear Bottom** Lidköping

Sammanfattning av kursen
Dessa tränare fanns att välja på
KURT CARSTENSEN / AMINDA INGULFSSON dressyr.
RAGNAR BENGTSSON, banhoppning.
LARS CHRISTENSSON / TED VELANDER, terräng.

All mat beställdes och skedde via catering från Linnérs mat, till utvald plats och ingen behövde under dagen gå hungrig då smörgås, bullar, dricka och kaffe fanns framdukat åt alla.
Föredrag kring dagens aktivitet hölls under kvällen
Boende för oss i närliggande stuga i Holmby
Bloggfotograf alla bilder utom den första var Bengt-Göran Filipsson
Mer information om kursverksamhet under Flyingehus.se

BETYG
Fälttävlansryttare graderar tävlingarna i 1 eller 2 stjärnigt  – vi ger arangemanget Fem Stjärnor *****
 

Kommentarer:

1 Ellen - tävlingsryttare:

Härliga bilder!

Svar: Tack det är maken Bengt Göran Filipsson som fotat alla bilder utom den första. Dela den gärna vidare :) Tack snälla. Med vänlig hälsning, Ewa-Britt Filipsson
Ponnyfarmor

Kommentera här: