Ponnyresan - Askungen!

Man skall inte döma hunden efter håren
När vår lilla C ponny Lidens Baronesse flyttat vidare till mindre ryttare, blev hennes medryttare "hästlös" Efter kontakt med Lidens Stuteri i Kinnarp, åkte vi för att träffa lillasyster till vår ponny, Lidens Donna E.
Som brukligt går ponnyerna i storflock och på lösdrift. De rids inte varje dag men någon eller några gånger i veckan. För Donnas del hade hon vilat lite efter att ha varit i Skåne för inridning föregående sommar. Som sin syster, visade hon sig vara en väldigt timid och kontaktsökande liten ponny men också väldigt känslig vid ridning.  Första prov ridningen skenade hon runt ridbanan med Thea på ryggen och hade noll koll på sina fyra ben. Andra gången ute på öppet gärde men ytterligare en unghäst, galopperandes före och efter. Inga problem, det skötte hon utmärkt.
 
Strax efter nyår så kom hon hem till vårt stall tillsammans med en halvbror, som skulle stå till försäljning. Hon var nyvaccinerad och fick bo in sig en veckan. Snabbt åkte det på skor, hon tvättades och borstades till nivå pälsglans av nya ryttarinnan.  Alltmedan hon trimmades av barnbarnet med cavalletti och travarbeten. När kondisnivån steg rök en del av pälsen. Det var dags för lite galoppjobb. I månadsskiftet fick hon följa med på löshoppning tillsammans med stallkompisen Lowis April Star, även här skötte hon sig med bravur. Plus för taxering och bjudning. 

Vi beslutade att ta med henne på sin första hoppträning inomhus på fasta hinder. Barnbarnet sa jag skall bara trava inte galoppera. Där stod vi med gapande munnar och tittade på när de beslutsamt övervann alla hinder med god bjudning och stort mod. Ponnyn som egentligen inte har rätt förutsättningar med sina korta framben, att balansera upp, fattade rätt galopp omdelbart, svarade på förhållande och drivande hjälper, men störst av allt - landade i rätt galopp hela tiden. Och svängde det gjorde de minsann. 
 
Igår blev hon som femåring inmätt för första gången till 142 cm och är väl egentligen i minsta laget för sin kategori och behöver inte mätas förrän hon fyller åtta igen. Hon har inte heller de högsta exteriörpoängen och har under de första veckorna haft lite svårt med motoriken. Men så fort hon lär sig och så roligt hon tycker det är att jobba.  Under fyra veckor har båda flickorna lagt ned mycket jobb på allsidig träning främst i skog och mark. Ponnyn går såväl först som sist efter stallkompisen går att ridas från utan problem. På banan har hon lärt sig byta galopp.
 
Sen går det inte att sticka under stol med, att ponnyer som pysslas om och som rids under ledning och med fast hand utbildas i den takt de behöver, blir lite vad man gör dem till.  Visst måste de ha vissa förutsättningar, men är de avlade på rätt blod så brukar det alltid gå att plocka fram.. Men allt detta hade inte fungerat så bra om ponnyn inte fått en rätt uppfostran och bra start på sin bana, genom rätt hantering och inridning från början. Så en ponny från Lidens stuteri har en garantisedel med sig när de kommer till nya ägaren :)
 
 
 
 

Kommentera här: