Finns inget dåligt väder......

Bara dåliga kläder
När jag var ung var skogen substitut för ridhus, något som jag vet Ulla Håkansson alltid predikat för. Utomhus kan man göra alla typer av övningar, oavsett väderlek. Men dock bör man akta sig för nedfallande träd och farliga trafikpassager, speciellt om det blåser hårt ute. Den lugnaste häst kan snabbt ändra karaktär och gå från det frommaste djur, till en bestialisk varelse som kämpar för sitt liv, om det blåser en plastpåse upp ur dikeskanten. Att rida i ruskväder kan också vara för hästen fostrande, man vet aldrig hur tävlingsdagens väder kommer att se ut.
 
När vår Connemaraponny fyllt 5 år skulle vi delta i Connemarariks i Laholm. Ponnyn skulle för första gång åka långt, övernatta i främmande stall och tävla under två dagar. Vi lämnade stallet i strålande sol och körde ner genom Halland i 25 gradig värme. Fick en installning i ett mörkt litet stall där ponnyn fick stå ensam. Tävlingsdagen nästa dag - då hade någon öppnat kranen, så mycket regn hade det inte kommit på hela året. 
Jodå ponnyn tog det hela med upphöjt lugn. Visade upp sin fina sida tillsammans med lilla ryttarinnan och fick en placering. Priset innehöll förutom rosett och plakett en grimma och en väldigt fin present påse med hästiga nyttosaker.  Påsen var i cellofan. Prisutedelning förättades och den alltid stadiga ponnyn stod still och väntade. Så var det dags för defilering. Ryttarinnan höll stolt i sin påse och ponnyn som kom lite på efterkälken ville galoppera ikapp, då hörde hon ljudet av den prasslande påsen. I ilfart gensköt hon övriga skaran, skenande förbi alltmedan farmor utanför rinken skrek.  - Släpp påsen! Då var det redan försent. En liten connemaraponny har aldrig förut sprungit så fort. Av centrifugalkraften slungades ryttarinnan ur sadel och magplasket var ett faktum. Hon slog sig inte, men de enda paret vita byxor var förödande bruna och plaskvåta. Nåväl i vår stuga fanns tvättmaskin och torktumlare.  Nästa dag satt hon upp i sadeln igen. Då hade regnet avtagit och det var dags att äntra hopp banan med fälttävlanshinder - men det är en helt annan historia .....
 

Kommentera här: