Ponny temperament !

Connemaran en härlig familje och barnhäst
2012 köpte vi vår första connemara som då skulle fylla fyra år. Hon var sadeltam och väldigt väluppfostrad. Under ledning fick barnbarnet rida in och de har nu haft 3 fina år tillsammans och vi har sett en förvandling som varit fantastisk. Jag blir så fascinerad av hur ponnyernas olika temperament och utseende kan översättas och tolkas. Det är väl egentligen det som är tjusningen med hästar man blir aldrig fullärd men klokare efter varje ny bekantskap. Under det sista året har vi också fått förmånen att lära känna två ytterligare connemaror som tränats och tävlats av barnbarnet Thea. För den unga ryttaren är det väldigt värdefullt att få möjligheten att prova på olika hästtyper och skapa en bra förutsättning för samarbete på tävlingsbanan, inte minst.  Ta en funderar på vad din ponny/häst har för egenskaper passar ni varandras temperament. Ibland kan det ju vara så att häst och ryttare inte delar samma uppfattning. Kanske för att man helt enkelt inte passar ihop.
Zinna 6 år Mycket vänlig och extremt social samt tillmötesgående mot människor. Blir lätt ensam men aktar sig för hästkonflikter. Långsam i tänket men när hon väl tänkt färdigt bränner det till.. Glad i skogspromenader mindre glad i manegearbete men okej då. Gillar all mat men spottar ut prisrosetter )
Hoppning: Hoppar på allt ibland även stillastående – hoppar inte lika fokuserat under press (än så länge)
Dressyr: Skakade hon huvudet åt från början och visade tydligt ovilja – numera frustar hon glatt och tuggar på sitt bett under förutsättning att man ger henne ordentligt mycket tid på fri tygel innan man startar jobbet.
Miss Beautiful Delicious 6 år av gårdsfolket kalla Huliganen
Mycket vänlig, intelligent, lätthanterad och påhittig ponny. Bossig, gillar inte smådjur, bestämmer gärna över andra men vill inte vara själv. Stabil skogshäst och rolig tävlingskompis.
Hoppning: Hoppar med stor ambition vilket ibland gör henne mör och får hanteras varligt för att hon inte skall bryta ihop. Otroligt hinderklok litar blint på ryttaren går fram överallt och har inte stannat en enda gång, vare sig på fasta hinder eller banhoppning. Bilderna är tagna med 3 månaders mellanrum
Lidens Baronesse 7 år - en kämpe i alla väder
Mycket vänlig och extremt följsam, väldigt tålig men med stor integritet. Väljer gärna vem hon umgås med i hagen och är lika gärna själv både ute och inne. Lättanpassad har inga problem med nya ställe men är extremt försiktigt. Tuff i skog och mark och har en tendens att överladda.
Hoppning: Försiktig och hinderklok, petig med avstånd. Inte alltid av samma åsikt som ryttaren men då ryttaren gillar terräng, har hon förkärlek för vatten och fasta hinder.
Dressyr: Otroligt samarbetsvillig, viktbärande trots storlek och lätt att samla.

Kommentera här: